Čo je Maca
Maca (čítaj maka) je rastlina, ktorá pochádza z Peruánskych Ánd a rastie vo výške 3500 m.n.m. a vyššie. Toto ju robí najvyššie rastúcou plodinou na svete. Rastie na skalnatej pôde, ktorá nie je hostinnou pre väčšinu ostatnej vegetácie. Darí sa jej v extrémnych klimatických podmienkach ako je mráz, chlad, intenzívne slnečné žiarenie a silný vietor. Maca produkuje listy ako aj malý koreň, ktorý je približne vo veľkosti reďkovky. Je to koreň, ktorý bol po tisícky rokov chránený vďaka svojej schopnosti zvyšovať energiu, výkonnosť a plodnosť pre všetkých ľudí a zvieratá, ktoré ju konzumujú. Niet teda pochýb, že koreň Macy umožnil produktívny život vo vysokých pohoriach Ánd celým generáciám ľudí.
Vlastnosti Macy (vedecké informácie a popis)
Maca peruánska (Lepidium meyenii) je peruánska rastlina rastúca vo výške nad 3500 m.n.m. Ako rastlina patrí do čeľade kapustovité a rodu Lepidum. Najbližšie sú jej príbuzné repka, repa a kapusta. Maca je nízko rastúca, rozetovitá rastlina s veľkým podzemným orgánom (koreň). Rastie do výšky 10-20 cm a obvod koreňa je v priemere 15 cm.
História a tradícia Macy
V Andách sa Maca využíva po stáročia ako potravina na zlepšenie plodnosti ľudí ale aj zvierat. Maca sa udomácnila zrejme pred 1300 až 2000 rokmi v San Blas, Junin (dnešné Peru) farmármi Inkov. Prvá písomná zmienka o koreni pochádza z Cieza de Leon (1553). V roku 1653 sa španielsky kňaz Cobo zmienil o použití koreňa v súvislosti s plodnosťou a ako stimulantom. V centrálnych Andách sa Maca naďalej používa ako každodenný zdroj potravy, po vysušení viac ako 20 g za deň. Viac danú tému rozoberám v článku História Macy peruánskej
Nutričné fakty o Mace
Maca je naozajstnou nutričnou bombou. Sušený koreň Maca obsahuje 13-16% proteínu, 8,5 % vlákniny, 19 esenciálnych aminokyselín, vitamíny A, B1, B2, B3, C a D, minerály, železo, magnézium, meď, zinok, sodík, draslík, vápnik, niekoľko glukozinolátov, 20 voľných mastných kyselín a unikátne zlúčeniny nazvané macaeny a macamidy. Okrem toho Maca je jedna z mála potravín, ktoré sa považujú za tzv. adaptogény – potraviny, ktoré pozdvihujú celkovú životnú energiu. Ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si Kompletné nutričné informácie o Mace peruánskej
Ako účinkuje Maca
Maca je nutričná bomba, ktorá je bohatá na aminokyseliny, vitamíny a minerály. Je taktiež adaptogén, čo znamená, že podporuje celkové zdravie a silu. Výskum preukázal, že Maca účinkuje tak, aby povzbudzovala celkové fungovanie organizmu ako aj pozdvihovanie nálady.
Maca a hormóny
Maca je považovaná za veľmi prospešnú pre hormonálnu rovnováhu, zlepšenie endokrinnej funkcie a funkcie štítnej žľazy a dokonca aj pre zlepšenie imunitného systému. Tieto účinky sú pravdepodobne spojené s jej vysokým obsahom aminokyselín. Hormóny sú zložené z aminokyselín a cholesterolu.
Maca ako adaptogén
Koreň Maca, rovnako ako aj napr. ženšen, je adaptogén. Adaptogény sú rastliny, ktoré cez fyziologické a psychologické zlepšenie zdravia, zvyšujú fyzickú odolnosť tela proti ochoreniam. Toto robí z Macy širokospektrálnu potravinu, ktorá je v mnohých prípadoch schopná podporiť a omladiť opotrebované, preťažené nadobličky ako aj ostatné zložky hormonálneho systému. Časom môže konzumovanie Macy viesť k viacerým pozitívam vrátane väčšej energie, výkonnosti, zdravej mysle a ducha či schopnosti zvládať stres.
Dávkovanie Macy
Jedna z najčastejších otázok sa týka správneho dávkovania Macy. Existuje široká paleta informácii, ale nie všetky z nich sú presné. Preto som napísal článok Dávkovanie Macy. Takže aká je správna dávka Macy? Predtým ako odpoviem na túto otázku, musíme sa pozrieť na rôzne druhy dostupnej Macy.
Ako užívať Macu
Najefektívnejší spôsob ako užívať Maca prášok je zmiešať ho s vodou alebo jednoducho s ovocným džúsom a vypiť na prázdny žalúdok 10-15 minút pred raňajkami. Takéto užívanie Macy na prázdny žalúdok zabezpečí jej rýchlejšiu a dôkladnejšiu absorpciu. Niektorým ľuďom vyhovuje pridať Maca prášok do mliečneho drinku alebo iných drinkov ale aj do niektorého jedla.
Prečo trvať na peruánskej Mace
Ak ste už sami trochu študovali dostupné informácie o Mace, tak už asi viete, že pochádza z vysokých andských hôr a dnes sa primárne pestuje v Peru a Bolívii. Ale čo asi neviete je, že za posledných pár rokov začala pestovať a vyvážať produkty z koreňa Maca aj Čína. Článok Maca z Peru vs. Maca z Číny vysvetľuje rozdiel medzi týmito dvomi a prečo by ste si mali vybrať práve peruánsku Macu.
Zdravotné benefity užívania Macy
Podľa (aj mojich) skúseností pravidelné a neprerušované konzumovanie vysokokvalitnej BIO Macy napomáha zlepšeniu hormonálneho, fyzického a emocionálneho stavu u „bežných“ ľudí. Na internete som zaznamenal väčšie množstvo zavádzajúcich a skresľujúcich informácií týkajúcich sa zdravotných benefitov konzumovania Macy. Preto som pozbieral všetky dostupné články, ktoré sa zaoberajú benefitmi Macy. Kdekoľvek je to možné, odkazujem na vedecké dokumenty a príklady zo skúsenosti užívateľov. Viac nájdete v článku Účinky Macy peruánskej
Štúdie a výskumy o Mace
Doteraz bolo dokončených veľa vedeckých štúdií o Mace. Vyše 400 štúdií o Mace (Lepidium meyenii) je zaznamenaných v Pubmede, v Národnej knižnici medicíny. Ak vás táto téma zaujíma, podrobnejšie informácie nájdete v článku Štúdie a výskumy o Mace.